2011. október 31., hétfő

Hogyan... Saját, SLS mentes sampon készítése

Samponon mindenki bizonyára a hagyományos, tubusos kemikáliát érti, ami nyilván folyékony halmazállapotú. Nos, a most bemutatott samponunk szilárd, ezért nevezzük sampontömbnek. Én a magam részére ma egy zsíros hajra ajánlható tömböcskét készitettem el az alábbi összetevőkből:

  • 1. Sampontömb alap (egyszerű glicerines és kókuszolajos tömb, ami természetesen sodium laureth sulfate mentes) 10dkg
  • 2. Kecsketejpor 2 kiskanálnyi
  • 3. Glicerin 2 kiskanálnyi
  • 4. Rozmaring 1 maroknyi
  • 5. Levendula 1 maroknyi
  • 6. Grapefruit olaj 3 csepp
  • 7. Levendula olaj 3 csepp
  • 8. Citromos eukaliptuszolaj 3 csepp
  • 9. Szív alakú, barázdált kiöntőforma

Már előre látom, hogy azt kérdezitek magatokban: és kész tömböt mégis honnan szerezzünk? Hamarosan kapható lesz például az alkotók boltjában, de ha szétnéztek, szerintem azért lehet kapni több helyütt ilyesmit. Lényeg az, hogy egy 10dkg-os tömbből csinálhatunk egy nagyobb sampont, vagy több kisebbet. Én most egy nagyot csináltam. Olvasszuk fel a tömböt úgy, ahogy már korábban leírtam, közben keverjük el a kecsketejport a glicerinben. Ha felolvadt a tömb, keverjük hozzá a glicerines kecsketejpor elegyet, majd adjuk hozzá a növényeket. A forma aljára tartogassunk néhány szemet, hogy a tetejére is jusson szépen. Ez után beletehetjük az illóolajokat, és már önthetjük is a formába. Tegyük 1-2 órára a hűtőbe, majd egyszerűen pattintsuk ki a formából. Ennyire egyszerű, és borzasztó hatékony, mert isteni az illata és maximálisan természetes. Semmi műanyag vagy vegyszer.
Én azért ez után még le szoktam öblíteni a hajam rózsavízzel, ami szintén igen hatékony tonizáló, tisztító és frissítő szer. Úgyszintén kapható nálam és sok más bio boltban is.
A sampontömbünk előlről

Így fest hátulról
Rozmaringos-levendulás sampon zsíros hajra kecsketejjel

Próbáljátok ki, lányok!

2011. október 16., vasárnap

Kreatív szappanozás

Tegnapelőtt átjött egy kedves csoporttársnőm és leendő barinőm, hogy együtt alkossunk valami egészségeset és hasznosat. Csináltunk krémeket, masszázstömböt, no meg szappanokat és sampontömböt. Ez utóbbiakról szeretnék most beszámolni nektek. :)

Szóval lássuk először is, hogy mi kell hozzá:
1. Melt&pour szappantömb: áttetsző és fehér
2. Melt&pour sampontömb: áttetsző
(Mindkettő SLS [sodium lauryl/laurate sulfate] mentes, kókuszolajjal és glycerinnel).
3. Természetes színezékek (mica por, agyagok), vagy kifejezetten erre a célra gyártott szappanszínező
4. Illóolajok, illatolajok
5. Borsmentaolaj (más néven sósborszesz)
6. Kiöntőforma

Az elkészítés menete:

Levágunk egy darabot a szappan/sampontömbünkből és gőz fölött felolvasztjuk egy hőálló edényben. Közben ne nagyon kevergessük, mert ha elkezd habzani, akkor azt már nehéz lesz eltávolítani róla, kiöntve pedig csúnya. Melegitésnél ügyeljünk rá, hogy ne magas lángon melegítsük, inkább vegyük le és szépen lassan olvasszuk fel. Amikor már teljesen felolvadt, adjuk hozzá a színezőanyagot, óvatosan, nehogy sok legyen, mert halványítani nehezebb, mint erősiteni a szint. Ha mégis sok lenne, akkor Titánium-dioxiddal fehérithetjük. Ezt mielőtt a szappanmasszához adnánk, keverjük ki glycerinnel és úgy adjuk hozzá, különben csomositja a masszát és kiönthetetlenné válik. A szinezés után tehetjük hozzá az illóolajokat, illatanyagokat. Illetve szárított növényeket: levendula, kamilla, hársfavirág, rozmaring, körömvirág és más finomságokat céljainknak megfelelően. Ha ilyesmiben gondolkodunk, érdemes átlátszó tömbbel próbálkozni, belekeverni a felolvasztott masszába, egy picit tenni a növényekből a forma aljára és úgy beleönteni a masszát. Kiöntés után fújjuk le sósborszesszel az egészet, hogy eltüntessük a levegőbuborékokat és habokat. :)
Várjunk vele 1-2 órát, majd vegyük ki a formából.
Igazán egyszerű és jó móka! Nekünk is nagyon tetszett a végeredmény.

Sok sikert mindenkinek!

Narancsos-fahéjas muffin SLS free szappanból shea vajjal :)


Málnás-csokis szappan muffin formában, hozzáadott kakaóvajjal


Ezeket a szappanokat Jánosnak és Tominak készítettem.

Vaníliás-málnás szappanka shea vajjal Cucunak, az évfordulónkra :)

Nem rágó! :) Isteni vaníliakrém és málna természetes kivonata került ebbe a szappanba.

Fahéjjal illatosított SLS free szappan

A termés :)