2011. szeptember 20., kedd

Milyen alapanyagokat használjunk, és ezek mire jók


Avokádó olaj (Persea gratissima)

Az avokádó olaj 85%-ban telítetlen zsírsavakból áll. Igen magas az elszappanosíthatatlan összetevőinek aránya, valamint gazdag A, E és D vitaminokban is. A benne található fitoszterinek felépítésükben hasonlóak a bőrben található koleszterinhez. E tulajdonságoknak köszönhetően az avokádó olaj kiválóan ápolja a száraz, kirepedezett, ekcémás bőrt is, elősegíti a sejtmegújulást. Gyakran alkalmazzák érzékeny, gyulladásra hajlamos bőr esetén, illetve hegek kezelésére is.

Aloe Vera (aloe barbadensis)

Az aloe gél tartalmaz lignánt, mono-és poliszacharidokat, szalicilsavat, triterpéneket, vitaminokat (A, C, E, B12), ásványi anyagokat, nyomelemeket. Az aloe lé egy sárga anyag, melyet rendszerint szárítanak, és erős hashajtóként használnak. Az aloe lé nagy mennyiségben tartalmaz antrakinon származékokat (aloin A és B, aloinozid A és B). Régen tapasztalati úton jöttek rá, hogyha a növény levelének ragacsos, nyúlós nedvével bekenik a sebeket, égési sérüléseket, az meggyorsítja a gyógyulási folyamatot. Ma már tudományosan bizonyított, hogy a növény gyulladáscsökkentő és sejtregeneráló hatású. Az aloé gél hidratáló tulajdonságai révén elősegíti a sebgyógyulási folyamatot, megszáradását követően pedig a bőrt védő réteggel látja el.

Az aloé gél elősegíti a kötőszöveti rostok kialakulásához szükséges a kollagén szintézisét, és felgyorsítja a seb összehúzódását.

Használják égési - és fagyásos sérülések, fekély esetén, a bőr regenerációs folyamataiban.
Felületi alkalmazás esetén egyes bőrbetegségek, mint a psoriasis által érintett bőrterületek nagyságát csökkenti. Az aloé gél rendelkezik gyulladáscsökkentő hatással. Mérsékli a gyulladás helyén kialakult duzzanatokat, bőrpírt és a fájdalmat. A legfrissebb kutatási eredmények szerint sikerült egy antiallergén vegyületet (alprogen) kivonni, és részlegesen tisztítani az aloé gél kivonatokból. Az aloé gél immunrendszert serkentő tulajdonságának köszönhetően vírus ellenes hatású, és hatásosnak bizonyult a sejtosztódási folyamatok lassításában. Léteznek olyan szakirodalmi források, melyek szerint az antrakinon aloin képes inaktiválni, azaz hatástalanítani - a Herpes simplex és az Influenza vírust.

Ricinus (Ricinus communis)

A ricinus magvait a bennük található zsíros olaj miatt használják gyógyászati célokra.
A zsíros olajat a növény magjából hideg úton préseléssel és vizes mosással, majd szárítással állítják elő.

A magvakban egy rendkívül mérgező anyag is van, a ricin illetve ricinin, de préseléskor a mérgek nem mennek át az olajba. Külsőleg a korpa eltávolítására, száraz bőrkiütések esetén alkalmazzák.

Jojoba olaj (Simmondsia chinensis jojoba seed oil)

Erősíti a bőr védelmi funkcióit, megköti a nedvességet a bőr szarurétegében, növeli annak rugalmasságát.

Mogyoró olaj (Corylus avellana oil)

Jól feszesíti a bőrt, elősegíti a sejtek regenerálódást, serkenti a vérkeringést. E vitaminban, ásványi anyagokban és esszenciális zsírsavakban gazdag olaj.

Sáfrányos szeklice olaj (Carthamus Tinctorius Safflower oil)

A magas linolsavtartalom könnyűvé teszi az olajat, mely így kevésbé zsírozó hatású, nem filmképző, gyorsan, de nem igazán mélyen szívódik be a bőrbe, ezért kiváló alapanyaga lehet zsíros/ normál bőrre készítendő krémeknek.

Mangóvaj (Magnifera Indica)

Természetes antioxidánsokban és vitaminokban gazdag trópusi vaj. Illata kissé édeskés-mogyorós. Hatékonyan kezeli, hidratálja a száraz bőrt, gyógyítja a bőrkiütéseket, a napozás után leégett bőrt, megakadályozza a terhességi csíkok kialakulását,enyhíti a rovarcsípés kellemetlenségét,csökkenti az öregedés jeleit, segít a ráncok kisimításában stb.

Shea vaj (Butyrospermum Parkii Butter)

A shea vajat, vagy karitévajat Nyugat- és Közép Afrika szavannáin vadon növő vajfa dióiból sajtolják.Kiválóan ápolja a száraz, neurodermitiszes, ekcémás bőrt, hidratáló, nyugtató, regeneráló, és gyulladáscsökkentő hatású.

Kakaóvaj (Theobroma Cacao)

A kakaóvaj a kakaóbabból kivont tejszínszínű zsír, jellegzetes ízzel és illattal.Fantasztikus hidratáló hatása miatt már évszázadok óta használják a bőr puhítására és rugalmassá tételére, Kiváló bőrbetegségek, ekcéma ,pikkelysömör kezelésére különösen ajánlott érzékeny bőrre. Terhes nők már régóta használják a kakóvaj tartalmú készítményeket terhességi csíkok megelőzésére.A legújabb kutatások kimutatták, hogy erősíti az immunrendszert, sőt még a rák megelőzésében is segíthet. Japán tudósok ezt magas polifenol-tartalmával magyarázzák, amelyek gátolják a daganatos sejtek kialakulását.

Kókuszolaj (Cocos Nucifera)

A kókuszolaj 92%-ban telített zsírsavakból áll és jelentős fitoszterol tartalma is, melyből elsősorban a száraz bőrbelület profitál. Emellett csekély mértékben ugyan, de tartalmaz antioxidáns tokoferolokat (E-vitamin) is.

Gyorsan, de nem túl mélyen szívódik a bőrbe, és bársonyos, sima bőrfelületet eredményez zsíros csillogás nélkül. A belőle készült kozmetikumok beszívódóképességét javítja, ajakápolók, masszázstömbök, testvajak alkotóelemeként biztosítja a gyors, selymes olvadást a bőrfelületen. Masszázsolajként is használják, illetve alkalmas illatos olajos kivonatok készítésére is. Nem fény- és hőérzékeny, napnak közvetlenül kitett bőrfelületeken még nyáron is használhatjuk, így fontos alkotóeleme lehet a napvédő készítményeknek is. Hajápolóként balzsamok és samponok összetevője, de hajpakolásként magában is alkalmazhatjuk.

Makadámiadió-olaj (Macadamia Ternifolia Seed Oil)

Egyedülálló zsírsavszerkezetének – magas palmitoleinsav tartalmának – köszönhetően kiváló helyettesítője az állati olajaknak, mint pl. a nercolajnak. Hasonlít az emberi bőr faggyújának szerkezetéhez is. Említésre méltó még A és E vitamin (γ-tokoferol) tartalma. Kiválóan ápolja az érett, ill. a száraz, hámló, érzékeny, gyulladásra hajlamos bőrt is. Jól beszívódik a bőrbe, regeneráló, bőrpuhító, simító, hidratáló hatású. Kedvelt masszázsolaj.

Mandulaolaj (Prunus Amigdalus Dulcis Oil)

A mandulaolaj nagyon sokoldalúan alkalmazható, jól tolerálható alapolaj. Minden bőrtípusra alkalmazható, de elsősorban a száraz és az érzékeny bőr kedveli, emellett babakozmetikumokban is biztonsággal használható. Kedvelt masszázsolaj is, decens illata miatt jó hordozója az illóolajaknak. Zsírsavösszetételében és hatásában is nagyon hasonlít közeli rokonának, a sárgabarack magjának olajához, de kifejezettebb zsírozó hatással bír, míg a sárgabarackmag olaja könnyedebb. Magas egyszeresen és kétszeresen telítetlen zsírsavtartalma mellett említésre méltó még antioxidáns hatású α-tokoferol (E vitamin) tartalma.

Sárgabarackmag-olaj (Prunus Armeniaca Kernel Oil)

A világossárga színű sárgabarackmag olajat a hazánkban is honos, kedvelt csonthéjas gyümölcs magjából préselik. A sárgabarack közeli rokona a mandulának, ezért a magjaikból préselt olajak is hasonló tulajdonságokat mutatnak, a sárgabarackmag olaja linolsavakban gazdagabb. Említésre méltó magas A és E vitamin (γ-tokoferol) tartalma. Ez az olaj is széles körben használható, bababőrre is alkalmazható olaj, mely azonban a mandulaolajnál könnyedebb, nem hagy olyan zsíros utóérzetet a bőrön. Kedvelt masszázsolaj, enyhe illatának köszönhetően illóolajok hordozója. A száraz, érzékeny, gyulladásra hajlamos bőr ápolószere.

Szőlőmagolaj (Vitis Vinifera Grape seed oil)

A hidegen sajtolt szőlőmagolaj sárgászöld vagy zöld színű, illata a boréra emlékeztet. Igen gazdag antioxidáns hatású polifenolokban, a szintén antioxidáns hatású α-tokoferolban (E vitamin), valamint K vitaminban.  Magas linolsavtartalma könnyűvé teszi az olajat, mely így kevésbé zsírozó hatású, nem filmképző, gyorsan beszívódik a bőrbe. Ebből a zsíros vagy a kevert bőrtípus profitál leginkább. Antioxidáns, sejtfalvédő hatása miatt a leggyakoribb „anti aging”,  azaz bőröregedésgátló olaj, az érett bőr és a szemkörnyék kitűnő ápolószere.

Vadrózsaolaj (Rosa Canina Hip Oil)

Az alfalinolénsavban, A vitaminban, α és γ - tokoferolban (E vitamin) gazdag olaj kiválóan segíti a sejtmegújulást,  ápolja a száraz, hámló bőrt, ideális a hegek kezelésére is. Transzretinolsav-tartalma támogatja a kollagéntermelődést és segít a bőr nedvességének megőrzésében. A vadrózsa olaj a száraz, érett, gyulladásra hajlamos arcbőrre szánt készítmények ideális hatóanyaga (pl. mandula vagy sárgabarackmag olajjal kombinálva.) A vadrózsa olaja fényérzékeny olajok közé tartozik, nyáron csak éjszakai készítménybe alkalmazzuk. Hőérzékenysége miatt csak a felmelegített zsírfázishoz adjuk és rögtön emulgeáljuk.

Szkvalen (Squalane)

A szkvalen a növényi olajak elszappanosíthatatlan összetevői közé tartozik. Az anyag neve onnan származik, hogy először a cápa (Squalus) májából nyerték ki, ezért a natúrkozmetikumokban használatos szkvalent sokszor fitoszkvalennek hívják, hangsúlyozva a növényi eredetet.
A fitoszkvalent legtöbbször olivabogyóból gyártják, eredményként egy színtelen, szagtalan, folyékony lipidet nyerve. Ez az anyag is bőrrokon, a bőr hidrolipid filmjének fontos összetevője a szkvalen. Az érzékeny bőrűek számára is biztonsággal használható. Kedvezően befolyásolja egy emulzió tulajdonságait, mert gyorsan terül, csökkenti a zsíros utóérzetet a bőrön, puhává, selymessé varázsolja a bőrfelszínt. Nem fényérzékeny, ezért a nyári készítményekben is fontos alapolajnak számít. A samponokban jól helyettesíti a szalonkozmetikumokban használatos szilikont, amelyet a gyártók azért tesznek a termékekbe, hogy a haj fényes, csillogó, egészséges kinézetű legyen.
Legfeljebb 20%-ban adjuk a krémekbe, de már egy kis mennyiség is kedvezően befolyásolja a termék tulajdonságait. Az emulziókban kétségtelenül az egyik leghasznosabb összetevő, minden bőrtípushoz használható.

Cetilalkohol (Cetyl Alcohol)

A cetilalkohol egy hosszú szénláncú zsíralkohol. Szilárd állapotú, viaszos kinézetű, vízben nem oldódó fehér anyag. Nevét onnan kapta, hogy  régen az ámbrás cet agyvelejéből nyerték ki, ma már szerencsére ebből is létezik vegyi úton előállított verzió. (A natúrkozmetikumok kizárólag ezt tartalmazhatják.)
A cetilalkoholt a kozmetikumokban konzisztencianövelőként, enyhe emulgeáló, illetve nedvességmegkötő tulajdonsága miatt használják. Az emulziókhoz adagolt csekély mennyiségű cetilalkohol segíti a krémek jobb beszívódását, a bőrfelületet mattítja, ill. receptúrától függően csökkenti a zsíros utóérzetet a bőrön. Bőrsimító, bőrpuhító hatású.
Enyhe emulgeáló tulajdonsága miatt kiegészíti az emulgátorok hatását („segédemulgátorként” funkcionál), hűtőkenőcsökben a méhviasszal és a cetilpalmitáttal együtt emulgátorként alkalmazzák.
A cetilalkoholt együtt melegítjük a zsírfázissal, 49 oC-on olvad. A kereskedelemben apró, fehér pasztillák formájában kapható. A receptúrákban 1-3%-ban van jelen. Minden bőrtípushoz ajánlott.

Méhviasz (Cera Flava, Cera Alba)

A méhviasz a mézet termelő méhek váladéka, melyből a méhek a kaptárban felépítik a hatszögletű sejtek sokaságát, a lépet. A méhviasz kiválasztásakor még átlátszó; mélysárga színét később a pollenek ill. a propolisz adja meg. Kozmetikai célokra gyakran kifehérített méhviaszt használnak (Cera alba), melyre már a természetes méhviasz kellemes illata sem jellemző.  A méhviasz kinyerésére és szennyeződésektől való megtisztítására többféle módszert is alkalmaznak, pl. a forró vizes kiolvasztást. A méhviaszt a kozmetikai készítményekben elsősorban konzisztencianövelőként ill. gyenge emulgeáló tulajdonsága miatt alkalmazzák.
Konzisztencianövelő hatását elsősorban Lysolecitinnel készülő emulziókban használhatjuk ki, ahol úgy teszi sűrűbbé a krémeket, hogy csak egy könnyű, védő filmréteget képez a bőrön. Klasszikus emulgátorokkal együtt nem érdemes alkalmazni, mert az így készült krém viaszos bevonatot képez a bőrön. Szilárd ajakápolóknál, masszázstömböknél magas olvadáspontja (60-65-oC) lehetővé teszi, hogy a vele készülő termékek még nyáron se olvadjanak szét.

Glicerin (Glycerin)

Az emberi szervezet által termelt glicerin állati ill. növényi zsiradékokból is kinyerhető. Glicerin manapság elsősorban a szappangyártás ill. a biodízelgyártás során keletkezik mintegy melléktermékként. A natúrkozmetikumok kizárólag növényi glicerinnel készülhetnek. A színtelen, szagtalan, szobahőmérsékleten folyékony halmazállapotú anyag kémiailag egy cukoralkohol.
A glicerin már régóta ismert nedvességmegkötő hatásáról, a „glicerines kézkrémet” már nagyanyáink is használták. Fontos azonban tudni, hogy egy emulzióban 10%-nál több glicerin ellenkező hatást érhet el: a túlzott mennyiségben bevitt glicerin a bőr mélyebb rétegeiből vonhatja magához a nedvességet a felhám felé. Így a bőr belülről szárad ki. Ezért kerülni kell azokat a készítményeket, amelyekben az INCI felsorolásban a glicerin a víz után rögtön a második, harmadik helyen áll. Az emulziókhoz ésszerű mennyiségben (5-8%) adagolt glicerin hidratálja a bőrt, segít a felhám nedvességének megőrzésében.

E-vitamin (Tocopherol)

Az E vitamin antioxidáns, nedvességmegkötő, sejtmegújító hatású vitamin.
Adagolás: 3-5% a kihűlt krémbe keverve.

D-Panthenol (Panthenol)

A panthenol, más néven B5 provitamin (azaz elővitamin) gyulladáscsökkentő, sebgyógyító, bőrnyugtató hatásáról ismert. Ezért a sebes, hámhiányos, gyulladt, irritált bőrre szánt készítmények (pl. popsikenőcs, napozás utáni krémek, hámosító, regeneráló kenőcsök) elengedhetetlen alapanyaga. Emellett nedvességmegkötő képessége révén a bőr rugalmasságát is növeli. Folyékony, színtelen, kicsit ragadós folyadék.
Adagolás: 3-5% a kihűlt krémbe keverve.

Zöld agyag (Illite)

Natúrkozmetikai jelentőségét tisztító, méregtelenítő, puhító, hámsejt eltávolító hatása adja. A 3-5 rétegű ásványi szerkezet minden más agyagnál erősebben vonzza magához a szennyeződéseket, így használata után a bőr megújult, puha és sima lesz. A zsíros, pattanásos bőrre rendkívül jótékony tisztító, gyulladáscsökkentő, méregtelenítő hatása miatt.
Használhatjuk maszkként, ekkor vízzel, gyógynövényfőzettel, aloe verával, mézzel keverhetjük. Mattító hatás eléréséhez csekély mennyiségben adhatjuk bármely arckrémhez is.
Az agyag arctisztító kozmetikumok fontos természetes alapanyaga, de önmagában is kiváló bőrtisztító. Használata: szórjunk a megnedvesített kezünkre (vagy nedves vattalapocskára) egy kis agyagport, majd a vízzel dörzsöljük össze krémes állagúvá. Ezzel kenjük át a bőrt, majd öblítsük le. Ezután használjunk a bőrtípusunknak megfelelő arcápoló krémet.

Illóolajok

Levendula (Lavandula angustifolia Mill.)

A kozmetikai és illatszeripar sokrétűen hasznosítja a levendulát és illóolaját. A levendula erősítőszerként, lemosóként, dezodorálószerként ismert, illóolaja erősítőszerként használatos. Gyulladáscsökkentő, frissítő, összehúzó, bakteriosztatikus hatása miatt különböző bőrápoló készítményekben alkalmazzák.

Rózsa (Rosa Linnaeus)

A kozmetikai iparban különféle rózsafajok virágait, illóolaját használják fel. A rózsa erősítő szerként, összehúzó anyagként, illatanyagának vizes oldatát és illóolaját erősítő szerként és bőrvédő anyagként hasznosítják. A szirmokból készített pakolások és egyéb kozmetikai készítmények tonizálják, regenerálják a tág pórusú, vízhiányos, érzékeny, laza, szeboreás bőrt. Hatóanyagainak köszönhetően a rózsát tartalmazó kozmetikumok hidratáló, enyhén összehúzó, nyugtató, baktericid hatásúak. Az illóolaj az aromaterápiában az ellazulást segíti, masszázsolajokban is alkalmazható.

Bergamott (Citrus aurantium L. ssp. bergamia (Risso et Poiteau)

A kozmetikai ipar a bergamott termését és psoralen-mentes (fényérzékenyítő anyag) illóolaját használja fel. Az előbbit a bőrön jelentkező kellemetlen érzést csökkentő csillapítószerként, míg az utóbbit jellegzetes illata miatt elfedő anyagként alkalmazzák különféle kozmetikumokban. Érzékeny bőrön furanokumarin tartalma miatt fotoszenzibilizáló hatású.

Citromfű (Melissa officinalis L.)

A citromfű kozmetikai készítményekben is szerepel antivirális, fungicid hatása miatt. A kozmetikai iparban illóolaját erősítő szerként és elfedő anyagként, kivonatát erősítő és csillapító szerként tartják számon.
Illóolaja frissítő, tonizáló, gyulladáscsökkentő hatású, nyugtató hatású az érzékeny bőrön, aromaterápiás anyagként pedig nyugtató és lazító.

Eukaliptusz (Eucalyptus globulus Labill.)

A kozmetikai iparban az eukaliptuszlevél erősítő és baktérium elleni szer, dezodoráló és lemosó anyag, illóolaja erősítő szer, elfedő anyag.
Az eukaliptusz olaját gyógyszappanokban, krémekben és maszkokban valamint aromaterápiás illóolaj-kompozíciókban előszeretettel használják minden bőrtípusra, antimikrobiális, hűsítő, gyulladáscsökkentő tulajdonsága, valamint kellemes, üde, tisztaságot sugalló illata miatt.

Vanília (Vanilla planifolia)

A kozmetikai iparban a Vanilla planifolia fermentált termése és termésének kivonata bőrvédő és bőrsimító anyagként ismert, emellett jellegzetes, kellemes illata miatt is gyakran használják kozmetikai készítmények alapanyagaként.

Borsmenta (Mentha x piperita L.)

A kozmetikai iparban a borsosmenta illóolaja és illatanyagainak vizes oldata erősítő szerként, lemosó, frissítő, dezodoráló, elfedő anyagként ismert. Levelét frissítő anyagként hasznosítják. Illóolaját fogkrémek, szájvizek illatosítására használják, külsőleg, bőrápoló készítményekben hűsítő, nyugtató, összehúzó, gyulladáscsökkentő hatású.

Fahéj (Cinnamomum zeylanicum Nees)

A fahéj illóolaja serkenti a bőr vérkeringését, fájdalomcsillapító, fertőtlenítő hatású. Kedvező tulajdonságait borogatás, bedörzsölés, aromaterápia során is kifejti. A kozmetikai-és illatszeripar jellegzetes, kedvelt illata miatt is gyakran alkalmazza.

Narancs (Citrus sinensis (L.)

A narancs termésének minden részét felhasználja a kozmetikai ipar a bőrre gyakorolt pozitív hatásai miatt. A narancs héja bőrkondicionáló hatású, ugyanígy a mag, a gyümölcs illatanyagainak vizes kivonata, a gyümölcshús és a virág, valamint a virág illatanyagainak vizes kivonata is. A virágból és a terméshéjból nyert illóolaj összehúzó és erősítő hatású, a héjból nyert viasz pedig lágyító és bőrkondicionáló szer. Tápláló pakolásokban, masszázsolajokban- és krémekben a nem érzékeny, de száraz, vitaminhiányos bőr ápolására használható.

Teafa (Melaleuca alternifolia)

A kozmetikaiparban a teafaolajat tartalmazó szájvízeket, fogkrémeket, krém- és hidrogéleket elsősorban a szájhigiéné fenntartására, a szájüregi kórfolyamatok megelőzésére, valamint aknés, szeborreás bőr ápolására használják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése